Vegan chocolate cupcakes (gluten-free) / Cupcakes végétalien au chocolat (sans gluten)

***Recette en Français disponible au bas de la page***

Tasty chocolate cupcakes with a hint of coffee, perfect with a glass of milk. If you don’t like the taste of coffee, you can use plain water or light rice milk in the batter instead of the coffee in the recipe.

And I can truthfully say that these cupcakes were a hit, and also very light on your health since you only need 3 tablespoons of oil for the whole batch. Enjoy!

Ingredients (Makes 12 cupcakes)

  • 3/4 rounded cup brown rice flour
  • 3/4 rounded cup potato starch, cornstarch or tapioca starch
  • 1/2 cup unsweetened cocoa powder
  • 1 cup sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon xanthum gum
  • 1 cup warm coffee (not too hot or it will make the potato starch gluey), or 1 cup water or 1 cup rice milk
  • 1 tablespoon Ener-G Egg replacer beaten with 1/2 cup warm water (I used 1 large free range egg)
  • 3 tablespoons light olive oil
  • 2 teaspoons bourbon vanilla extract
  • 1/2 teaspoon light tasting vinegar

Preparation

  1. Preheat oven to 350°F (180°C).
  2. Whisk dry ingredients together in a bowl
  3. Whisk liquid ingredients together in another bowl
  4. Add the liquid mixture slowly onto the dry ingredients and beat till smooth
  5. Using an ice cream scoop or a ladle, poor the cupcake mixture into a 12-cupcake pan lined with cupcakes cups
  6. Bake for 20-minutes or so
  7. Cool the cupcakes on a wire rack (don’t let them sit in the baking pan too long or they’ll get soggy)
  8. Frost only when completely co0led (see the recipe ‘Vanilla icing’ if you want to frost the cupcakes)

***

Des cupcakes au chocolat avec un soupçon de café, parfait avec une tasse de lait. Si vous n’appreciez pas le goût du café, vous pouviez remplacer le café dans la recette par un verre d’eau ou une tasse de lait au riz.

En plus, ces cupcakes étaient très populaires quand je les ai preparé. Ils sont aussi très légers pour votre santé car vous n’aviez besoin que de 3 c. à table d’huile pour la recette. Bon appétit!

Ingrédients (Donne 12 cupcakes)

  • 3/4 tasse comble de farine de riz brun
  • 3/4 tasse comble de fécule de pomme de terre, fécule de maïs  ou fécule de tapioca
  • 1/2 tasse de poudre de cacao, sans sucre
  • 1 tasse de sucre
  • 1/2 c. à thé de sel
  • 1 c. à thé de levure
  • 1 c. à thé de bicarbonate de soude
  • 1 c. à thé de gomme de xanthan
  • 1 tasse de café, chaude (pas trop chaude sinon la fécule deviendra collante), ou 1 tasse d’eau ou de lait de riz
  • 1 c. à table de remplacement d’oeuf Ener-G, mélanger avec 1/2 tasse d’eau chaude (j’ai utilisé 1 oeuf)
  • 3 c. à table d’huile d’olive légère
  • 2 c. à thé d’extrait de vanille
  • 1/2 c. à thé d’un vinaigre léger au goût

Préparations

  1. Préchauffer le four à 350°F (180°C).
  2. Dans un bol, mélanger les ingrédients secs ensemble.
  3. Dans un autre bol, mélanger les ingrédients liquides.
  4. Verser lentement les ingrédients liquides sur les ingrédients secs et bien mélanger
  5. Verser le mélanger dans un plat pour 12 cupcakes
  6. Faire cuire au four pour 20 minutes
  7. Laisser les cupcakes refroidir sur une grille (ne les garder pas dans le plat pour cupcake sinon ils deviendront humides et mous)
  8. Recouvrir du glaçage à la vanille une fois qu’ils sont complètement refroidis (voir la recette ‘Glaçage à la vanille’)

 Recette prise du site http://www.glutenfreegoddess.blogspot.com

Advertisements

2 thoughts on “Vegan chocolate cupcakes (gluten-free) / Cupcakes végétalien au chocolat (sans gluten)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s