Lentil and apple salad / Salade de lentilles aux pommes

***Recette en Français disponible en bas de la page***

A protein-rich salad that is easy to prepare. It is also a great lunch idea for school and for work. Just add some crackers, and even a fruit or yoghurt for dessert to ensure a complete and satisfying meal.

Portion: 4; Preparation time: 15 minutes.

Ingredients for the salad

  • 1 can (540ml; 19oz) of brown lentils, rinsed and drained
  • 2 firm red apples, unpeeled and diced
  • 1 French shallot, minced
  • 1 celery branch, minced
  • Salt (to taste)
  • Pepper (to taste)

Ingredients for the apple & maple syrup dressing  

  • 1 Tbsp (15ml) apple juice
  • 1 Tbsp (15ml) maple syrup
  • 1 tsp (5ml) cider vinegar
  • 1 tsp (5ml)Dijonmustard
  • 1/2 tsp (2.5ml) garlic
  • 60ml (1/4 cup) olive oil

Preparation

  1. In a large bowl, mix all dry ingredients for the salad.
  2. In a medium bowl, mix all ingredients for the dressing, except for the olive oil.
  3. Drizzle the olive oil onto the dressing mix while whisking so as to create an emulsion.
  4. Add dressing to the salad and mix.
  5. Divide the salad into 4 individual containers for your lunches, or serve at your next meal.

Recipe taken from the book ‘Boite a lunch santé’ by Genevieve O’Gleman

***

Une salade riche en protéines qui est tellement facile à faire, et facile à emporter à l’école ou au bureau. Il ne faut qu’ajouter des craquelins, et peut-être un fruit ou un yaourt si on a faim pour un dessert.

Portion: 4; Temps de préparation: 15 minutes.

Ingrédients

  • 1 boîte de 540ml (19oz) de lentilles brunes, rincées et égouttées
  • 2 pommes rouges bien fermes, non pelées et coupées en dés
  • 1 échalote française, hachée
  • 1 branche de céleri, hachée
  • Sel (au goût)
  • Poivre (au goût)
Ingrédients pour la vinaigrette aux pommes et à l’érable
  • 1 c. à soupe (15ml) de jus de pomme
  • 1 c. à soupe (15ml) de sirop d’érable
  • 1 c. à thé (5ml) de vinaigre de cidre
  • 1 c à thé (5ml) de moutarde de Dijon
  • 1/2 c. à thé (2.5ml) d’ail
  • 60ml (1/4 tasse) d’huile d’olive
Préparation
  1. Dans un gros bol, mélanger tous les ingrédients de la salade.
  2. Dans un bol moyen, mélanger tous les ingrédients de la vinaigrette, sauf l’huile.
  3. Verser l’huile en un mince filet en fouettant vigoureusement pour créer une émulsion.
  4. Ajouter la vinaigrette à la salade et mélanger.
  5. Diviser dans des plats hermétiques pour la boîte à lunch et garder au froid jusqu’au repas.
Recette prise du livre ‘Boite a lunch santé’ de Genevieve O’Gleman
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s