Humus spread / Tartinade d’Hummus

***Recette en Français disponible en bas de la page***

Humus is one of the easiest spreads to make, if you have a good food processor. You might be tempted at times to purchase the Humus you find in stores, but most don’t have enough protein to make this spread a good protein item. Also, making it at home is better for your budget and you can make a larger quantity and freeze it!

Part of your meal or even as a snack, you can use it as a dip, or spread it on some Ryvita crackers. Enjoy!

Ingredients (makes 8 servings)

  • 1 cups dried chickpeas (the smallest you can find) or 2 cups canned chickpeas, rinsed
  • 1/4 cup tahini
  • Juice from 1 squeezed lemons, or more (depending on the taste you are seeking)
  • 1-2 garlic cloves, minced
  • 1/2 teaspoon cumin
  • 1 tablespoon baking soda
  • Salt (to taste)
  • Olive oil (as garnish)
  • Parsley (as garnish)
  • Pickled radishes (as garnish)
Preparation
If you decide to use dried chickpeas, follow the next steps before adding the rest of the ingredients.  Dried chickpeas would be healthier than canned chickpeas since they contain no additives or preservatives.
  • Poor the chickpeas over a large plate. Go over them and look for damaged grains small stones, or any other thing you would rather leave out of the plate.
  • Wash the chickpeas several times, until the water is transparent. Soak them in clean water over night with 1 tablespoon of baking soda. Then, wash it, and soak again in tap water for a few more hours. The grains should absorb most of the water and almost double their volume.
  • Wash the chickpeas well and put them in a large pot. Cover with water. Cook until the grains are very easily smashed when pressed between two fingers. It should take around 1-1.5 hours, during which it is advised to switch the water once again, and remove the peels and foam which float over the cooking water. When done, sieve the grains and keep the cooking water.
  • Boil a larger quantity and keep the unused cooked chickpeas in the freezer for your next Humus recipe.
  1. Put the chickpeas into a food processor and grind well. Leave it to chill a little while before you continue.
  2. Add the tahini and the rest of the ingredients and go on with the food processor until you get the desired texture. If the Humus is too thick, add some of the cooking water. It should be thinner than the actual desired texture.
  3. Serve with some olive oil, chopped parsley and pickled radishes.
Recipe adapted from http://humus101.com/EN/2006/10/14/hummus-recipe/ (I decreased the amount of tahini so as to decrease the fat content of the recipe)
***

L’Humus est une trempette très facile à faire si vous aviez un mélangeur. Ça se peut que la simplicité de l’acheter déjà préparé soit attirante, mais la plupart des produits sur le marché ne contiennent pas assez de protéines. De plus, préparer cette trempette à la maison serait mieux pour votre budget et vous pouviez en faire une plus grande quantité et la garder dans le congélateur.

Aux repas ou aux collations, vous pouviez l’utiliser comme une trempette, ou même sur des craquelins Ryveta. Bon appétit!

Ingrédients (fait 8 portions)

  • 1 tasse de pois chiches secs (format petit) ou 2 tasses de pois chiches en conserve, rincés
  • 1/4 tasse tahini
  • Jus de 1 citron pressé, ou plus (selon votre gout personnel)
  • 1-2 gousses d’ail, émincé
  • 1/2 c. à thé de cumin
  • 1 c. à table de bicarbonate de soude
  • Sel (au goût)
  • Huile d’olive (garniture)
  • Persil (garniture)
  • Radis marinés (garniture)

Préparation

Si vous décidez d’utiliser les pois chiches secs, suivez les prochaines étapes avant d’ajouter le reste des ingrédients. Les pois chiches secs sont mieux pour la santé que ceux en conserves car ils contiennent moins d’agents de conservations.

  • Déposer les pois chiches secs dans un plat et enlever les pois endommagés et les petites roches.
  • Laver les pois chiches plusieurs fois jusqu’à temps que l’eau soit claire. Tremper-les dans de l’eau avec 1 c. à table de bicarbonate de soude toute la nuit. Après, laver et retremper-les dans de l’eau pour quelques heures.
  • Bien laver les pois chiches et placer-les dans une grande casserole. Couvrir avec de l’eau. Cuire jusqu’à temps que les pois soient faciles à écraser entre les doigts (~1-1.5 heures).
  • C’est mieux d’en préparer une grande quantité et d’en garder au congélateur pour la prochaine fois.
  1. Placer les pois chiches dans un mélangeur et mixer jusqu’à une consistance ‘purée’. Laisser refroidir avant de procéder.
  2. Ajouter le tahini et le reste des ingrédients au mélangeur et mixer. Si vous trouviez l’Humus trop épais, ajoutez un peu d’eau.
  3. Garnir d’huile d’olive, de persil et de radis marinés.

Recette adaptée de http://humus101.com/EN/2006/10/14/hummus-recipe/ (J’ai diminué la portion de tahini pour diminuer la quantité de gras dans la recette) 

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