Fiber-rich granola bar / Barre tendre riche en fibres

***Recette en Français disponible en bas de la page***

What is the most amazing part about this granola bar? It is made with lentils. Yeah, lentils! Everyone that has tried this recipe, kids and adults, didn’t believe me when they had tasted it. Now, it is your turn to surprise your friends and family.

Ingredients

  • 1 cup canned or boiled lentils, rinsed and mashed
  • 2 eggs, whole
  • 1/2 cup oil
  • 1/4 cup sugar
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup oat bran
  • 1/4 cup grounded flax seed
  • 2 cups oatmeal
  • 1 cup dried cranberries
  • 3/4 cup chocolate chips
Note: the cranberries and chocolate chips can be substituted with dried dates, figs, nuts, shredded coconut…the choices are endless!
 
Preparation
  1. Preheat oven to 350°F.
  2. Blend liquid ingredients in one bowl.
  3. Mix dry ingredients in another bowl.
  4. Add the liquid mixture to the dry mixture.
  5. Pat mixture down into a lightly-greased square pan.
  6. Bake for 25-30 min.
  7. Let cool and cut up into bars of 2 x 1 inches.
  8. Enjoy with a nice glass of milk 🙂

****

Ce qui est impréssionnant de ces barres tendres est le premier ingrédient: les lentilles. Et oui, des lentilles. Toutes les personnes qui ont essayé cette recette, jeunes et adultes, étaient très supris! Maintenant, c’est à vous de l’essayer et de surprendre votre famille et vos amis.

Ingrédients

  • 1 tasse de lentilles en conserve ou boullis, bien rincé et en purée
  • 2 oeufs, entier
  • 1/2 tasse huile
  • 1/4 tasse sucre
  • 1/2 tasse farine de blé entier
  • 1/2 tasse son d’avoine
  • 1/4 tasse graines de lin, moulues
  • 2 tasses gruau
  • 1 tasse canneberges séchées
  • 3/4 tasse pépites de chocolat
Note: les canneberges séchées et les pépites de chocolat peuvent être remplacés par des dattes ou des figues séchées, des noix, de la noix de coco…les choix sont illimités! 

Préparation
  1. Préchauffer le four à 350°F.
  2. Mélanger les ingrédients liquides dans un bol.
  3. Mélanger les ingrédients secs dans un autre bol.
  4. Ajouter les ingrédients liquides aux ingredients secs.
  5. Aplatissez également le mélange sur une tole graissée.
  6. Cuire pendant 25-30 minutes.
  7. Laisser refroidir et découper en barres de 2 x 1 po.
  8. Déguster avec un verre de lait 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s